php hit counter

Tips Kesihatan Cara Rasulullah

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Tips Kesihatan Cara Rasulullah

1. Mandi pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi tumbuhan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air berais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (sukar untuk menyakiti penyakit). Makan dengan tangan dan menjilati jemari, bermanfaat buat pencernaan.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

3. Waktu solat Subuh disunnahkan bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa millimeter tingginya ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajarkan makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur (enzyme sejenis alat pencerna makanan).

5. Ketika minum pun jangan dilangsungkan. Misalnya 1 gelas sekaligus. Rasulullah s.a.w. Biasa ketika minum itu 2-3 tegukan lalu berhenti untuk bernafas. Kemudian minum lagi 2-3 tegukan lalu berhenti. Ini adalah cara minum yang benar. Kerana jika kita minum satu gelas sekaligus, kita pasti akan minum sambil bernafas lewat hidung. Dan ketika kita bernafas, udara yang kita hirup dan kita keluarkan akan bercampur dengan air yang akan kita minum. Campuran air dan udara yang kita keluarkan itu akan menjadi racun. Dan air yang sudah menjadi racun itu kita minum.

1 thought on “Tips Kesihatan Cara Rasulullah”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.