php hit counter

Rusia mempunyai bukti Turki terlibat dalam perdagangan minyak Negara Islam

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Rusia – Kementerian Pertahanan berkata pada hari Rabu ia mempunyai bukti bahawa Presiden Turki Tayyip Erdogan dan  keluarganya telah mendapat manfaat daripada penyeludupan haram minyak dari Negeri-diadakan wilayah Islam di Syria dan  Iraq.

Moscow dan Ankara telah dikunci di dalam perang mulut sejak minggu lalu apabila tentera udara jet menembak Turki jatuh  kapal terbang perang Rusia berhampiran sempadan Syria-Turki, kejadian yang paling serius di antara Rusia dan negara NATO  di setengah abad.

Erdogan bertindak dengan mengatakan tiada siapa yang mempunyai hak untuk “fitnah” Turki untuk menuduh ia membeli minyak  dari Negara Islam, dan bahawa dia akan meletak jawatan jika dakwaan itu dibuktikan benar. Tetapi bercakap semasa lawatan  ke Qatar, beliau juga berkata beliau tidak mahu hubungan dengan Moscow lebih buruk lagi.

Pada taklimat di Moscow, pegawai-pegawai Kementerian Pertahanan dipaparkan imej satelit yang dikatakan menunjukkan lajur  trak tangki memuatkan dengan minyak pada pemasangan dikawal oleh Negara Islam di Syria dan Iraq, dan kemudian  menyeberangi sempadan ke negara jiran iaitu Turki.

Pegawai-pegawai tidak menyatakan apa bukti sebenar mereka mempunyai penglibatan Erdogan dan keluarganya, dakwaan bahawa  presiden Turki telah menafikan sekeras-kerasnya.

Turki adalah pengguna utama minyak yang dicuri daripada pemilik yang sah, Syria dan Iraq. Menurut maklumat yang kami  diterima, kepimpinan kanan politik negara – Presiden Erdogan dan keluarganya – terlibat dalam perniagaan jenayah ini,  “kata Timbalan Menteri Pertahanan Anatoly Antonov.

“Mungkin saya terlalu tumpul, tetapi kita hanya boleh menyerahkan kawalan ke atas perniagaan thieving ini kepada salah  seorang perniagaan.

Di Barat, tidak ada orang yang bertanya soalan tentang hakikat bahawa anak lelaki presiden Turki mengetuai salah satu  daripada syarikat-syarikat tenaga terbesar, atau bahawa anak dalam undang-undang telah dilantik menteri tenaga. Apa perniagaan keluarga yang ajaib.

Tanggapan sinis kepimpinan Turki tidak mengenal batas. Lihatlah apa yang mereka lakukan semula . Mereka masuk ke dalam negara orang lain , mereka merompak tanpa penyesalan, “berkata Antonov. Erdogan minggu lalu menafikan bahawa Turki memperoleh minyak dari sesuatu selain daripada sumber yang sah.

Amerika Syarikat berkata ia menolak premis bahawa kerajaan Turki adalah bersekutu dengan kumpulan militan menyeludup minyak.

Kami terus terang tidak nampak sebarang bukti, tiada seorang pun, untuk menyokong tuduhan sedemikian, Jurucakap Jabatan  Negara, Mark Toner berkata. Erdogan berkata Ankara sedang mengambil langkah untuk mencegah penyeludupan bahan api, dan  dia mencabar sesiapa sahaja yang menuduh kerajaan bekerjasama dengan Negara Islam untuk membuktikan dakwaan mereka.

Pada hari Selasa, Presiden Amerika Syarikat Barack Obama berkata Turki telah mencapai kemajuan dalam pertahanan sempadan  dengan Syria, tetapi Negara Islam masih mengeksploitasi jurang untuk membawa masuk pejuang asing dan menjual minyak.

ALIRAN SENJATA

Kementerian Pertahanan Rusia juga mendakwa rangkaian sama jenayah yang telah menyeludup minyak ke Turki juga membekalkan senjata, peralatan dan latihan kepada Negara Islam dan kumpulan Islam yang lain.

Menurut data perisikan dipercayai kami, Turki telah menjalankan operasi itu untuk tempoh masa yang panjang dan secara  tetap. Dan yang paling penting, ia tidak merancang untuk menghentikan mereka, Sergei Rudskoy, timbalan Kakitangan Am ketua tentera  Rusia , kepada pemberita.

Kementerian Pertahanan berkata pengawasan mendedahkan beratus-ratus trak tangki berkumpul di tapak Negeri yang dikuasai  Islam di Iraq dan Syria untuk memuatkan minyak sehingga penuh , dan ia mempersoalkan mengapa pakatan yang diketuai oleh  Amerika Syarikat tidak melancarkan lebih banyak serangan udara ke atas mereka.

Ia sukar untuk sembunyi daripada mereka, berkata Rudskoy daripada baris trak ditunjukkan pada imej satelit.

Pegawai Rusia berkata negara mereka kempen pengeboman telah membuat penyokong besar dalam Negara Islam yang keupayaan untuk menghasilkan, menghalusi dan menjual minyak. Pegawai-pegawai AS mengatakan serangan udara pakatan telah  memusnahkan beratus-ratus lori minyak IS manakala kempen Rusia telah disasarkan terutamanya penentang kerajaan Syria  yang bukan dari Negara Islam, yang juga dikenali sebagai ISIL.

Ironinya Rusia meningkatkan kebimbangan ini adalah bahawa tiada bukti untuk menunjukkan bahawa pengguna terbesar minyak ISIL sebenarnya Bashar al-Assad dan rejim beliau, rejim yang hanya kekal di tempat kerana ia sedang disokong pertambahan oleh Rusia,”berkata Jurucakap White House Josh Earnest .

Jabatan Negeri Toner berkata maklumat Amerika Syarikat adalah Negara Islam yang telah menjual minyak di kepala telaga kepada orang tengah yang terlibat dalam penyeludupan ia merentasi sempadan ke Turki.

The Turkish-Syrian border crossing is seen in this undated still image taken from video made available by the Russian Defence Ministry in Moscow, Russia on December 2, 2015. REUTERS/Russian Defence Ministry/Handout via Reuters

An undated frame grab taken from a video made available by the Russian Defence Ministry in Moscow, Russia December 2, 2015, shows the Turkish-Syrian border crossing. REUTERS/Russian Defence Ministry/Handout

LALUAN PENYELUDUPAN

Pegawai Rusia menyifatkan tiga laluan utama di mana mereka berkata produk minyak dan minyak diseludup dari wilayah Negara Islam di Turki.

Berkata Kementerian , laluan Western mengambil minyak yang dihasilkan di bidang berhampiran bandar Syria Raqqa dengan  penyelesaian Azaz di sempadan dengan Turki. Dari sana ruangan trak tangki melalui bandar Turki Reyhanli, kementerian itu berkata, melihat apa yang ia berkata gambar-gambar satelit ratusan lori itu bergerak melalui lintasan sempadan tanpa halangan.Tiada pemeriksaan kenderaan dijalankan di sebelah Turki,” berkata Rudskoy.

Sebahagian daripada kargo diseludup pergi ke pasar dalam negeri Turki, manakala beberapa dieksport melalui pelabuhan  Mediterranean Turki Iskenderun dan Dortyol, kata kementerian itu.

Satu lagi laluan utama bagi minyak diseludup, menurut kementerian itu, bermula dari Deir Ez-Zour di Syria untuk menyeberangi sempadan Syria di Al-Qamishli. Ia berkata trak kemudian mengambil mentah untuk penapisan di bandar Turki Batman.

Satu laluan ketiga mengambil minyak dari timur Syria dan Iraq barat ke penjuru tenggara Turki, kata kementerian itu. Ia berkata pengawasan satelitnya telah menawan beratus-ratus trak menyeberangi sempadan di kawasan itu kembali pada musim panas, dan sejak itu tidak ada sebarang pengurangan dalam aliran. Pegawai Kementerian Pertahanan berkata, maklumat yang mereka dikeluarkan pada Rabu hanya sebahagian daripada bukti yang mereka ada pada mereka, dan bahawa mereka akan melepaskan perisikan lagi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.