php hit counter

Kisah Ajaib Sebatang Tamar Yang Mendidik Jiwa

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Kisah Ajaib Sebatang Tamar Yang Mendidik Jiwa

Kisah ajaib sebatang pokok tamar / kurma menangis kerana Nabi s.a.w yang mendidik jiwa. Kelak akan tiba suatu masa benda-benda mati seperti pokok, kayu dan batu, boleh berkata-kata dan ternyata pada zaman Nabi Muhammad s.a.w juga telah ada sebatang pokok tamar @ kurma yang boleh menangis.

Islam mendidik kita dengan konsep ‘keimanan’ iaitu mempercayai segala sesuatu yang disyariatkan dengan hati yang tekad tanpa ragu-ragu.

Banyak kisah yang menguji keterbatasan akal kita seperti kisah Nabi Muhammad s.a.w diisyraqkan ke langit ke tujuh, kisah Baginda menerima kewahyuan solat dan kisah bulan dibelah dua dan Baginda mencatumkannya semula.

Semua sepatutnya ditolak oleh akal. Namun, kerana bimbingan wahyu yang disulami rasa keimanan. Kita menyakini bahawa sesungguhnya tidak ada apa yang mustahil bagi Allah s.w.t.

Kisah Ajaib Sebatang Tamar Yang Mendidik Jiwa

Masjid An-Nabawi juga tidak terlepas daripada kisah ajaib ini. Antaranya sebatang pokok tamar yang menangis. Mengapa pokok ini boleh menangis?

Diriwayatkan daripada Jabir bin Abdullah bahawa pada masa itu masjid Rasulullah s.a.w beratap pelepah pokok tamar @ kurma. Jika Rasulullah s.a.w  berkhutbah, baginda berdiri di atas salah satu batang pokok tamar. Oleh kerana jumlah umat Islam bertambah ramai, maka dicadangkan dibina mimbar agar jemaah majlis yang berada di belakang dapat melihat Rasulullah s.a.w  ketika berkhutbah.

Cadangan Saidina Abu Bakar As-Sidiq ra supaya dibina mimbar yang baru diterima Rasullulah s.a.w . Lalu para sahabat pun membuat mimbar daripada kayu yang mempunyai 3 anak mata tangga. Apabila mimbar yang baru itu siap, Rasulullah s.a.w  pun mula memberikan khutbah di atas mimbar baru tersebut, malah Nabi merasa selesa dengan mimbar yang baru itu lalu tidak menggunakan lagi batang tamar yang sering Baginda gunakan sebelum ini.

Namun, ketika Rasullullah s.a.w  menggunakan mimbar baru itu, kedengaran suara rintihan seperti tangisan unta kehilangan anak yang semakin lama semakin kuat hingga menggoncangkan tanah yang terus bergetar sehingga para sahabat pun bertanya-tanya.

Rupa-rupanya, suara tangisan sedih itu datangnya daripada batang pokok tamar usang yang dulunya sering kali digunakan oleh Rasullullah s.a.w .

Rindukan Rasulullah s.a.w

Rasulullah s.a.w  tersenyum. Lalu Baginda turun daripada mimbar dan menghampiri pokok tamar yang tidak jauh dari mimbar tersebut. Rasulullah s.a.w  meletakkan tangan pada batang pokok tamar dan mengusap-usap dengan perlahan-lahan.

Rasulullah s.a.w  berkata pada pokok tamar itu: “Jika engkau mahu, aku akan jadikan engkau dinding masjid ini, akarmu tumbuh lagi, tubuhmu hidup lagi dan engkau berbuah lagi. Atau jika engkau mahu, aku akan berdoa kepada Allah s.w.t agar engkau akan menjadi pokok di syurga, supaya para wali Allah dapat memakan buah-buahmu.”

Batang tamar itu menjawab: “Saya memilih untuk ditanam ke dalam tanah dan akan tumbuh di syurga supaya wali-wali Allah dapat memakan buahku dan saya berada di tempat dimana di dalamnya saya kekal.”

Lalu goncangan tanah dan suara rintihan pun berhenti. Rasulullah s.a.w  kemudian kembali pada mimbar dan menyampaikan kejadian tersebut kepada para sahabatnya. Rasulullah s.a.w  berkata:“Ia (pokok kurma) memilih negeri yang kekal berbanding negeri yang fana ini!”

Rasulullah s.a.w  kemudian menyuruh supaya ditanamkan batang pokok tamar itu berhampiran mimbar dan mengatakan bahawa ia akan dibangkitkan di dalam syurga.

Jabir RA berkata, “Pokok kurma itu juga menangis apabila ia mendengar orang berzikir atau mendengar bacaan al-Quran dekatnya.” (Hadis Riwayat Bukhari).

Begitulah kisah batang kering dari pokok tamat menangis kerana rindu kepada Rasulullah s.a.w . Sayang, kasih dan rindunya sebatang pokok tamar kepada Rasulullah s.a.w  sehingga menangis kerana Rasulullah s.a.w beralih mimbar untuk berkhutbah. Betapa mulianya pokok tamar yang tidak akan terkena seksa api neraka seperti pada zaman Rasulullah s.a.w.

Hasan al-Basri apabila meriwayatkan kisah ini, beliau pun menangis dan berkata; “Wahai hamba Allah! Batang tamar pun rindu kepada Rasulullah s.a.w , maka kamu semua lebih utama untuk merasa rindu bertemu dengan Rasulullah s.a.w.”

Bayangkan! Sebatang pokok tamar tidak mahu jauh dari Nabi Muhammad s.a.w, padahal cuma berjarak beberapa meter. Bagaimana pula cinta kasih kita kepada Rasulullah s.a.w, nabi kesayangan kita? Kita yang mengaku sebagai umatnya, pernahkah kita menangis teresak-esak kerana Rasulullah s.a.w?

Bukan sekadar pengakuan lidah, apa bukti kecintaan dan kerinduan kita kepada Rasulullah s.a.w? Sejauh mana kita merasakan rindu untuk bertemu dan berada dekat dengan Al-Mushthafa Muhammad s.a.w. Maafkan kami ya Rasulullah s.a.w.

.

Alangkah malunya kita yang mengaku sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w tetapi tidak pernah berasa rindu kepada Baginda s.a.w. Apatah lagi jarang-jarang berselawat kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w. Malah ada di kalangan kita nak jawab selawat pun susah, begitu bakhilnya diri kita nak melontarkan sebaris kalimah selawat.

Salawat orang Mukmin ialah memohon rahmat daripada Allah s.w.t ke atas Nabi Muhammad s.a.w.

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bersalawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) ke atas Nabi (Muhammad s.a.w). Wahai orang-orang yang beriman! Bersalawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan.” (Al-Ahzab: Ayat 56)

Mendekati Rasulullah s.a.w banyak caranya, misalnya dengan membaca selawat, zikir, mendatangi majlis-majlis ilmu, berkawan dengan orang soleh dan sebagainya. Sebarkan sirah, cara kehidupan, sejarah Nabi s.a.w kepada ahli keluarga dan terhadap orang-orang sekelilingmu….

Marilah kita perbanyakkan selawat kepada Nabi s.a.w di samping berdoa semoga suatu hari nanti kita akan bertemu dengan Rasulullahs.a.w dan memperolehi syafaat Baginda s.a.w.

Salam rindu hanya buatmu Ya Rasulullah s.a.w….

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ النَّبِيِّ الأُمِّيّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah s.w.t Maha Mengetahui apa yang benar)

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.