php hit counter

10 Tanda Anda Berbakat Menjadi Usahawan

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

10 Tanda Anda Berbakat Menjadi Usahawan

1. Selalu Penuh Idea

Soal idea ini sangat penting kerana idealah awal dari segalanya. Adakah tidak penting  idea itu mustahil dilaksanakan atau bahkan anda tak tahu bagaimana cara memulai idea tersebut. Seorang wira usahawan harus dipenuhi idea atau gagasan untuk boleh menemukan inovasi-inovasi baru dalam perniagaannya.

2. Semangat Tanpa Batas

Memiliki sebuah perniagaan, ertinya anda harus memiliki semangat yang tak terbatas. Anda tetap melakukan pekerjaan anda dengan semangat meski orang lain sudah tahu. Seorang usahawan sejati pasti boleh, semangat itu juga boleh hilang apatah habis kuatannya. Yang terbatas itu hanya pakej internet, yang pakej perbualan! Kalau semangat, harus tinggi!

3. Berani Berimajinasi

Idea, inovasi baru hanya boleh di dapatkan oleh seorang yang imajinatif, bukan orang-orang yang ragu. Sekali lagi, tidak penting apakah imajinasi anda itu seperti mustahil dilakukan, yang terpenting adalah anda berani membayangkan dan berimajinasi tentang perniagaan anda lebih banyak dari orang biasa. Seorang wira usaha sering orang bercakap ‘gila’ kerana imajinasi dan tindakannya yang luar biasa.

4. Senang pada Pilihan Perniagaan

Yang terpenting, tanya dulu diri anda apakah anda suka pada perniagaan yang anda pilih atau tidak. kerana ini sangat penting. Itulah sebabnya banyak perniagaan berjaya justeru kerana berasal dari hobi pemiliknya. Untuk level awal, senang pada perniagaan pilihan anda adalah mutlak.

5. Bergaul dan Tidak Segan Meminta Bantuan

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Seorang usahawan adalah seorang pelajar sejati. Tidak hanya bertanya, anda juga harus tahu dan tidak ragu meminta bantuan orang lain saat mendapatkan jambatan dalam menjalankan perniagaan. Bertanya dan memohon bantuan kepada siapa sahaja? Ya siapa sahaja teman, keluarga, bahkan karyawan anda.

6. Sangat Menghargai Waktu

Waktu adalah sumber daya yang sangat terbatas, kerana itu seorang ahli perniagaan berjaya akan sangat menghargai waktunya. Hampir tidak ada alasan menunda pekerjaan, kerana seorang usahawan akan merasa sangat rugi jika ada sumber daya waktu terbuang percuma, dan itu berakibat akan memperlambat perniagaan.

7. Rendah Hati dan Ingin Belajar dari Siapapun

Kadang masukan, idea-idea hebat justeru datang dari orang yang tak terduga. Boleh juga dari teman, pemandu teksi, bahkan dari anak kecil sekalipun. Siapkanlah diri dan jiwa anda menerima setiap ilmu dari siapapun. Lihat apa yang dikatakannya, bukan siapa yang mengatakannya.

8. Buang Sifat ‘Menyerah’ 

Bagaimanapun sulitnya, apapun tantangannya, semua pasti boleh diselesaikan. Risiko adalah bahagian tak terpisahkan dari sebuah perniagaans. Bahkan risiko dicibir, dilecehkan atau dihina. Tidak pernah ‘melambaikan tangan pada kamera’ tanda menyerah. itulah seorang usahawan.

9. Persediaan Bekerja Keras

Calon usahawan berjaya tak pernah menganggap remeh proses kecil dalam perniagaannya. Dia menyedari pentingnya bekerja keras dalam perniagaan.

Mendirikan perniagaan sendiri bererti anda harus memikirkan nama perusahaan, identiti, logo, karakter produk dan laman pemasarannya. Semua itu hanya boleh diperoleh dengan kerja keras.

10. Jiwa Tawwakul

Seorang pedagang, pengusaha, wira usahawan sangat berkawan dekat dengan Allah, Tuhan Semesta Alam. Kerana setiap pengusaha sangat faham bahawa hanya Allahlah yang mampu membolak-balikkan hati setiap orang. Jadi seorang usahawan sangat sedar bahawa pelanggannya memilih menggunakan produknya sangat terkait pada ‘JASA” Allah yang menggerakkan hati orang tersebut.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.