php hit counter

Tips Kesihatan Nabi Muhammad SAW

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Sunnah makanKesihatan perlu dititikberatkan oleh setiap orang. Jangan sesekali mengambil remeh perihal kesihatan. Di sini, disediakan sedikit artikel berkaitan tip kesihatan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW yang sering orang ramai terlepas pandang.

Jom kita lihat tips-tips menarik di bawah ini.

Empat Tip Kesihatan Nabi

Tip Pertama:

Nabi melarang umatnya minum berdiri. Ini kerana ternyata secara perubatan, dalam tubuh kita terdapat penapis dipanggil sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke pundi kencing, boleh menyebabkan penyakit batu karang.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Tip Kedua:

Nabi melarang meniup air yg panas.. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (CO2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air maka CO2 itu akan larut didalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yg menyebabkan penyakit jantung dan masalah perut tidak selesa.

Tip Ketiga:

Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

TipKeempat:

Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia akan menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.

Semoga tip yang diberikan mampu diamalkan walaupun sedikit. Moga kita dapat mengambil manfaat daripada tip yang telah diberikan.

4 thoughts on “Tips Kesihatan Nabi Muhammad SAW”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.