php hit counter

Penawar Penyakit Stroke

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Penawar Penyakit Stroke

Penyakit Stroke – Stroke merupakan salah satu jenis penyakit yang boleh mengancam jiwa seseorang, penyakit stroke boleh terjadi dengsn sebab adanya gangguan pada bekalan darah yang ada pada sebahagian atau juga seluruh organ otak. Gangguan pada peredaran darah ini biasanya disebabkan kerana darah yang ada di dalam arteri menuju ke otak yang membeku. Dan selain itu, penyakit stroke disebabkan kerana penyempitan pada urat yang menyalurkan darah atau┬áboleh juga disebabkan kerana saluran besar dalam sistem nadi, yang menyalurkan darah dari ruang jantung sebelah kiri ke salur nadi seluruh anggota dan organ-organ (kecuali paru-paru) yang pecah kepada otak. Otak haruslah menerima jumlah yang cukup bekalan darah untuk melakukan fungsi dengan baik. Jika terjadi suatu gangguan di dalam peredaran bekalan darah dalam otak maka akan menyebabkan membawa maut pada penderitaan penyakit itu.

Ada dua faktor penyebab stroke:

1. Faktor risiko medical

Faktor risiko medical yang menyebabkan atau memperparah stroke antara lain hipertensi (penyakit tekanan darah tinggi), kolesterol, arteriosklerosis (pengerasan pembuluh darah), gangguan jantung, diabetes, turun-menurun penyakit stroke dalam keluarga (faktor keturunan) dan migrain (sakit kepala). Menurut data statistik 80% pencetus stroke adalah hipertensi dan arteriosklerosis.

2. Faktor risiko tingkah laku

Faktor risiko tingkah laku disebakan oleh gaya hidup dan cara permakanan yang tidak sihat seperti kebiasaan merokok, mengambil minuman bersoda dan beralkohol gemar mengambil makanan siap beli (fast food dan junk food). Faktor risiko tingkah laku lainnya adalah kurangnya bersenaman / bersukan dan kegemukan. Salah satu pencetus adalah sifat yang tidak tenteram seperti sering marah tanpa alasan yang kukuh.

Tanda-tanda utama serangan stroke

1. Perasaan emosi yang tidak teratur dan memperlihatkan tingkah laku bebal pada muka, tangan dan kaki, terutama pada satu bahagian tubuh.

2. Rasa kehilangan akal dan kekacauan hati.

3. Penglihatan mata kurang jelas.

4. Pergerakkan anggota menjadi terhuyung-hayang dan kehilangan keseimbangan.

5. Selalu sakit kepala atau pening kepala.

Cara Mencegah Penyakit Stroke

Untuk menghindari stroke seseorang boleh melakukan tindakan pencegahan termasuk membiasakan diri menjalani gaya hidup sihat. Berikut adalah 10 langkah yang dapat anda lakukan untuk menghindarkan diri dari serangan stroke.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

1. Hindari dan hentikan kebiasaan merokok

Kebiasaan merokok dapat menyebabkan penyekatan aliran darah (pengerasan dinding saluran darah) dan membuat darah anda menjadi mudah gumpalan kenyal fibrin.

2. Buat pememeriksaan seimbangan darah

Tekanan darah yang tinggi boleh membuat penyekatan aliran darah anda mengalami tekanan ekstra. Walaupun tidak menunjukkan gejala, periksa seimbangan darah secara teratur.

3. Menjaga kawalan penyakit jantung

Kalau anda memiliki gejala atau gangguan jantung seperti degupan yang tidak teratur atau kadar kolesterol tinggi, berhati-hatilah kerana hal itu akan meningkatkan risiko terjadinya stroke. Mintalah nasihat dokter untuk langkah terbaik.

4. Atasi dan jaga kawalan stres dan kemurungan

Stres dan kemurungan dapat menggangu bahkan menimbulkan korban fisik. Jika tidak teratasi, dua hal ini pun dapat menimbulkan masalah jangka panjang.

5. Makan makanan yang sihat

Anda mungkin sudah mendengarn banyak kali, namun pentingnya anda disiplinkan makan hidangan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Hindari makan daging merah terlalu banyak kerana lemak menyebabkan boleh membuat penyekatan aliran darah berhenti. Penggunaan makanan sumber serat dapat menjaga kawalanlemak dalam darah.

Dengan mengenali tentang gejala dan penyebab serta risiko stroke, diharapkan kita semua lebih waspada dan hati-hati dengan selalu menjaga kesihatan. Semoga bermanfaat.

6. Kurangkan garam dalam makanan

Kerana garam mengikatkan tekanan darah.

7. Kontrol dan pengawasan berat badan

Memiliki badan gemuk atau obes akan meningkatkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan diabetes, dan semuanya dapat menetuskan terjadinya stroke.

8. Bersukan dan aktiviti yang berpeluh

Melakukan aktiviti fisik secara harian membantu anda menurunkan seimbangan darah dan menciptakan keseimbangan lemak yang sehat dalam darah.

9. Jangan minum minuman yang beralkohol

Meminum alkohol dapat menaikkan seimbangan darah, oleh karena itu menguranginya menghindarkan anda dari tekanan darah tinggi.

10. Mencari Informasi

Dengan mengikuti perkembangan informasi tentang kesihatan, banyak hal penting yang diperoleh untuk menghindari kemungkinan atau menekan risiko stroke. Berhati-hatilah, pelbagai hormon termasuk pil dan terapi penggantian hormon HRT diduga dapat membuat darah menjadi keras dan cenderung kepada penyakit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.