php hit counter

Belajar Mengaji Al-Quran Dewasa – Dirumah

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Kaedah belajar mengaji Al-Hira

Belajar mengaji di rumah dengan kaedah Al-Hira.

MENGAJI AL-HIRA

Membaca Al-Quran adalah sangat mudah dan praktis dengan kaedah Al-Hira. Bagaimana kaedah Al-Hira mampu memudahkan pembelajaran dan apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan Al-Hira?

Belajar mengaji Al-Quran dengan kaedah Al-Hira ialah satu kaedah pembelajaran mengaji Al-Quran dengan teratur iaitu dengan cara mengenali asas bacaan dan huruf hinggalah kepada kaedah bacaan yang tepat dan lancar. Kaedah ini mula diperkenalkan oleh Dr. Haji Muhammad Roihan Al-Mandily yang berasal daripada Indonesia. Kaedah pembelajaran tradisional yang digunapakai selama ini iaitu Muqaddam Al-Baghdadiah didapati sukar difahami kerana kaedah ini mengajar pelajar dengan bacaan langsung tanpa ejaan.

Oleh itu, hasilnya wujudlah kaedah Al-Hira. Kaedah ini bukan sahaja mempercepatkan penguasaan pembacaan dengan menggunakan bahan bacaan yang ringkas, namun ianya juga mengajar pelajar menyebut bacaan dan mengeja agar mudah difahami. Kaedah ini terbukti selama 3 tahun dikaji oleh Dr. Haji Muhammad mempercepatkan kefahaman pelajar mengenal dan membaca ayat-ayat serta huruf-huruf Al-Quran dengan mudah.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Kaedah ini sangat sistematik kerana ianya dimuatkan dengan 13 peringkat pembelajaran yang sistematik bermula daripada asas bacaan hinggalah kepada bacaan langsung yang mudah dan praktis. Kaedah ini mengajar asas dengan cara mengenali huruf-huruf Al-Quran dengan bacaan baris atas, bawah dan hadapan. Diakhir pembelajaran pula, pelajar akan diajarkan cara bacaan seperti membaca huruf-huruf muqatta’ah dan juga cara untuk menghentikan bacaan atau lebih dikenali sebagai wakaf.

Tuntasnya, kaedah pembelajaran Al-Hira adalah alternatif mudah dan ringkas untuk memahami dan mengenali bacaan Al-Quran dengan ringkas dan tepat. Istimewanya pembelajaran Al-Hira ialah ianya jauh lebih sistematik dan teratur berbanding pembelajaran Al-Quran secara tradisional. Ternyata kaedah Al-Hira memudahkan penuntut memahami dan menguasai bacaan Al-Quran dengan tepat dan persis.

 

Berminat Untuk Belajar Mengaji Hubungi :

Shah Alam : Ustaz Fadzil 019-522 0253

Kulim dan sekitarnya, : Ustaz Hafiz 017-564 4744

Pulau Pinang, Padang Serai, Butterworth, Kepala Batas, Bertam, Bukit Mertajam : Ustaz Muqsith 011-1141 7231

 


 

Kaedah Pembelajaran Al-Hira’

Setiap sesi pembelajaran adalah 1 jam dan saya akan ke tempat anda sebanyak 12 & 24kali pertemuan bergantung kepada kelapangan yang anda ada iaitu sebanyak 24 jam waktu pembelajaran di mana anda boleh membaca Al-Quran dengan lancar setelah tamatnya sesi pembelajaran.
Lokasi Perkhidmatan Al-Hira’ Lembah Klang

Saya menyediakan kelas mengaji AL-HIRA’ untuk kanak-kanak dan dewasa ke tempat anda di sekitar LEMBAH KLANG sahaja

 

Lokasi Penang & Kedah

Kami menyediakan perkhidmatan mengaji untuk  dewasa di kawasan KULIM, kulim Hi Tech, Bukit Mertajam  dan dearah sekitarnya. jika berminat boleh lah hubungi USTAZ HAFIZ 017- 564 4744

 

Yuran Pembelajaran Al-Hira’

Yurannya hanya RM 250 untuk sejam lebih termasuk pengankutan. Kami akan berulang-alik ke tempat anda sehingga anda pandai membaca Al-Quran

 

5 thoughts on “Belajar Mengaji Al-Quran Dewasa – Dirumah”

  1. Pingback: Belajar Mengaji Dewasa Menggunakan Teknik Al-Hira’

  2. Pingback: download belajar membaca tanpa mengeja buku 2 | Narabukuonline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.