php hit counter

Adil dengan Anak-Anak

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
Anak-Anak
Contohi golongan salafussoleh, adil mereka walaupun dalam memberi ciuman kepada anak-anak.

Salah satu rahsia supaya anak-anak terus berbakti dan patuh kepada ibu bapanya  adalah dengan sikap adil dan saksama terhadap mereka. Ada kalanya dalam  mendidik anak-anak, ibu bapa tersilap  atau secara tidak sengaja berlaku dalam  memberi kasih sayang atau perhatian.

Sekalipun anak-anak lahir dari rahim ibu yang sama, namun sikap dan lingkah laku mereka berbeza-beza. Ada anak- anak yang bersikap tidak kisah, ada yang mudah terasa, ada yang terlalu agresif dan sebagainya. Jadi, ibu bapa perlu mempunyai kemahiran keibubapaan untuk bersikap adil kepada semua anak-anak.

Memang payah untuk berlaku adil. Oleh sebab itu, keadilan ialah prasyarat ketakwaan. Ibu bapa dianggap memiliki keyakinan yang kuat jika memiliki tujuan untuk berlaku adil dalam hidupnya terhadap Allah dan sesama manusia tidak kira dalam apa-apa sahaja urusan termasuk dalam mendidik anak-anaknya.

Mengapa Perlu Bersikap Adil?

Allah berfirman yang bermaksud: “Berlaku adillah kerana adil itu lebih  dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Maldah 5: 8)

Rasulullah s.a.w. juga pernah bersabda yang bermaksud: “Berlaku adillah antara anak-anak kamu.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, al-Nasa’| dan Ibn Hibban)

Jelaslah daripada ayat dan hadis di atas , mahu tidak mahu, ibu hapa wajib berlaku adil kepada anak-anaknya.  Dilarang membeza-bezakan atau  mengistimewakan anak berbanding anak-anak yang lain. Jika berlaku , pengaruhnya amat besar kepada jiwa dan perhubungan mereka sehingga boleh menimbulkan permusuhan, kedengkian , saling membenci, bersangka buruk dan sebagainya dalam kalangan anak-anak.

Renungilah apa yang pernah berlaku kepada Nabi Yusuf a.s. Oleh kerana ayahnya lebih cenderung kepada Yusuf a.s., menimbulkan rasa tidak senang abang-abangnya. Mereka membuat pakatan ingin membunuh Yusuf yang ketika itu masih belum baligh, namun akhirnya mereka mengambil keputusan memisahkannya daripada keluarga.

Ini dikisahkan dalam al-Quran sepertimana Allah s.w.t. berirman yang bermaksud: “Bunuh sahaja Yusuf atau buanglah dia ke satu daerah supaya perhatian ayahmu tertumpah kepadamu sahaja, dan sesudah itu hendaklah kamu menjadi orang yang baik.”

“Salah seorang daripada mereka berkata: ‘Janganlah kamu bunuh Yusuf, tetapi masukkanlah dia ke dalam sumur supaya dia dipungut oleh beberapa orang musafir, jika kamu memang hendak bertindak sesuatu terhadapnya” (Surah Yusuf 12:9-10)

Nabi Yusuf a.s. tidak bersalah, namun rasa kecintaan si ayah kepadanya yang melebihi abang-abang yang lain menyebabkan rasa dengki wujud dalam had mereka. Situasi begini banyak berlaku kepada ibu bapa hari ini. Jangka panjang mengakibatkan anak-anak tidak boleh berbaik-baik terutama apabila mereka dewasa atau sudah berumah tangga. Apabila meletus sesuatu pcrtelingkahan sesama mereka, ketika itulah keluarnya keluhan anak-anak mengungkit rasa tidak puas hati akan sikap ibu ayah yang terlalu memilih kasih.

“Ayah memang selalu menangkan dia sejak kecil lagi.”

“Apa-apa sahaja yang dia hendak semua dapat, sedangkan kami tidak.

“Akhirnya ibu bapa akan mendapati sukar untuk menyatukan hati anak-anak.

Ganjaran daripada Allah

Jika kita sentiasa berlaku adil kepada anak-anak, kita akan dapat melihat hasil didikan yang baik misalnya anak-anak tidak mementingkan diri sendiri, tidak dengki-mendengki, tidak bermusuhan dan sebagainya. Sebenarnya jika berlaku adil, anak-anak juga akan lebih muda mengikut kata.

Di akhirat pula ibu bapa akan berdiri di atas mimbar-mimbar daripada cahaya sebagaimana hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Sesungguhnya orang yang berbuat adil itu di sisi Allah kelak, berada di atas mimbar-mimbar daripada cahaya. Iaitu mereka yang berlaku adil dalam memutuskan hukum dan bertindak adil terhadap bawahan (rakyat, keluarga) mereka.” (Riwayat Muslim)

Bagaimana Bersikap Adil?

Adil bermaksud meletakkan sesuatu sesuai pada tempatnya, memberi hak kepada yang berhak dan mengambil hak daripada yang tidak berhak. Adil dengan memenuhi keperluan anak-anak misalnya memberi makanan yang halal lagi baik (halalan tayyiban), memberi  ilmu dan didikan yang baik, menjaga emosi, memberi cukup kasih sayang, perlindungan dan sebagainya. Ada beberapa faktor yang perlu diambil kira oleh ibu bapa supaya dapat bersikap adil pada tempatnya.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

i. Faktor Usia Anak-Anak

Umur anak-anak dari tujuh tahun ke bawah, perlu dilayani dengan kasih sayang misalnya bermain, bergurau, mendukung di atas belakang dan sebagainya. Ketjka berumur tujuh tahun kedua, kita perlu menerapkan disiplin dan tegas dalam mendidik seperti menerapkan soal adab dan akhlak mereka. Pada usia tujuh tahun ketiga, anak-anak dilayan bagaikan seorang sahabat. Kita akan Iebih banyak mendengar dan kemudian memberi pandangan dan panduan kepada mereka.

Namun ada ibu bapa yang bertindak sebaliknya. Anak-anak yang berusia lima tahun dipukul jika tidak mendengar kata. Sedangkan anak berusia 10 tahunm yang tidak solat, dimarahi sahaja. Walhal Rasulullah s.a.w. pernah mengatakan jika anak-anak tidak solat ketika usia 10  tahun, perlulah dirotan.

ii. Faktor Watak dan Bakat Anak-Anak

Watak dan bakat anak-anak tidak sama sekalipun berasal dari rahim ibu yang sama. Setiap anak dilahirkan dengan potensi yang berbeza-beza.  Ada anak yang dilahirkan dengan kecerdasan emosi, kinestetik, seni, atau kecerdasan  akademik yang tinggi. Oleh kerana kecerdasan yang berbeza ini, ibu bapa perlu mengenal dan berlaku adil kepada mereka.

Anak-anak yang memiliki kecerdasan emosi, biasanya berwatak “indo0r’. Belikan buku-buku cerita jika mereka minat membaca, belikan pensel warna jika anak-anak suka melukis dan sebagainya. Berbeza dengan anak-anak yang berwatak “outdoor’, bawalah mereka berjalan-jalan sambil mendidik dengan nilai-nilai agama atau belikan bola atau basikal jika anak- anak meminati sukan. Ibu bapa yang adil akan sentiasa memberi kesempatan dan bimbingan kepada anak-anaknya. Kemungkinan potensi dan bakat anak-anak lebih menyerlah atau mencapai prestasi yang maksimum.

Biarlah anak-anak menjadi dirinya sendiri. Jangan dipaksa jika anak-anak  kurang kepandaian dalam akademik. Pernah seorang bapa merotan anak lelakinya yang berumur empat tahun kerana tidak pandai membaca seperti sepupunya. Kasihan anak ini kerana pukulan si ayah meninggalkan kesan lebam di punggung dan kakinya.

Mengapa hendak dibandingkan anak yang masih kecil dengan anak orang lain? Ada anak-anak yang tidak memiliki kepandaian akademik, namun mereka mempunyai bakat dan kelebihan lain misalnya memasak, bertukang, rajin mengemas dan sebagainya. Oleh sebab itu, ibu bapa perlu memberikan sokongan dan harapan supaya anak-anak ini menjadi anak yang berguna dan pakar dalam bidang yang disukainya.

iii. Faktor Keadaan Fizikal Anak-Anak

Dalam pemberian hadiah, anak perempuan didahulukan sesuai dengan fitrahnya yang suka dimanja. Ini sunnah Rasulullah s.a.w. iaitu mengutamakan pemberian kepada anak perempuan. Pernah berlaku pada zaman Rasulullah  s.a.w., seorang bapa duduk bersama Baginda. Tidak lama kemudian, anak lelaki menghampiri si bapa lalu dicium dahinya. Si bapa mendukung anak lelakinya dan didudukkan di pangkuannya.

Setelah itu datang pula anak perempuannya, lalu si bapa tadi mengambil dan mendudukkan di sisinya. Perbuatan si bapa ini diperhatikan oleh Baginda Rasulullah s.a.w. Baginda lalu menegur: “Mengapa engkau tidak berbuat adil terhadap kedua- duanya?” Menurut al-Damiri, berlaku adil kepada anak-anak itu dituntut sekalipun dalam memberi ciuman kepada mereka. Bahkan al-Syeikn Sulaiman al-Jamal berkata: “Ibu bapa bukan sahaja perlu adil dalam pemberian, bahkan berlemah lembut dalam percakapan dan sebagainya.”

Rasulullah Tetap Menjadi Idola

Ceritakan akhlak Rasulullah s.a.w. Ceritakan bagaimana Baginda rajin, cermat, bersungguh-sungguh dalam setiap pekerjaan dan sebagainya. Setelah itu, barulah menceritakan kelebihan adik- beradik yang boleh menjadi contoh. Jika hendak menasihati anak-anak, jangan menggunakan ayat-ayat yang negatif tentang diri mereka. Contohnya jika ada antara anak-anak bersikap pemalas, katakan kepadanya: “Kamu kena rajin macam abang kamu.”

Atau: “Adik kena selalu berani mencuba seperti kakak.” Jangan begini: “Kamu kena jadi macam abang kamu atau kakak kamu.” Spesifikasikan sifat yang perlu dicontohi, bukan menyamakan dirinya dengan orang lain.

Oleh sebab itu wahai ibu bapa, lawan kepada bersikap adil ialah zalim. Kita takut tergolong dalam golongan orang yang zalim jika tidak memberi hak dalam pelajaran, kasih sayang, tidak menjadi contoh pada anak-anak, memukul tanpa  sebab dan sebagainya. Contohilah para salafussoleh. Mereka golongan yang  paling suka berbuat adil terhadap anak- anak setelah melihat Rasulullah s.a.w. melakukannya. Mereka adil walaupun dalam memberi ciuman kepada anak-anak sama ada lelaki ataupun perempuan. Jika kita sebagai ibu bapa pernah tidak  berlaku adil dan jika berlaku perselisihan antara anak-anak, maka ikutilah cara bagaimana Rasulullah s.a.w. menanganinya.

2 thoughts on “Adil dengan Anak-Anak”

  1. Pingback: Vidio Pendidikan Anak Islam | Anakku Harapanku Dunia Akhiratku

  2. Pingback: free download buku cara mendidik anak | Narabukuonline

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.