php hit counter

10 Jenis Kiub Rubik yang Kreatif

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
 1. Kiub Rubik Piramid

  1
  Kiub ini merupakan kiub rubik teka-teki yang berbentuk segitiga atau tetrahedron. Kiub ini dibahagaikan kepada 4 keping bersama paksi, 6 keping hujung dan 4 tips trivial. Ianya boleh berpital kepada beberapa potongan permute. Kepingan bersama-sama paksi dalam bentuk octahedral, kiub ini hanya boleh diputar sekitar paksi yang melekat. Kelebihannya boleh diputar secara secara bebas kepada 6 potongan. Disebut sebagai tips trivial kerana ianya boleh dipintal secara bebas daripada semua kepingan yang lain. Cara kiub rubik ini dimainkan ialah bertujuan untuk berebut warna dan kemudian kembalikan kepada bentuk asal kiub.

 2. Irregular Kiub Rubik

  2
  Kiub ini merupakan IQ Irregular kiub iaitu kiub permainan  IQ tradisional. Jika anda masih bergelut dengan rubik kiub tradisional, mungkin anda boleh bertukar kepada kiub latihan otak seperti ini. Lihat jika anda anda boleh membuat ianya dari butiran geometri 3D irregular menjadi kiub persegi 3D biasa.

 3. Kiub Rubik 2.03
  Kiub ini tidak mempunyai warna pada mana-mana sisi, hanya saiz bentuk sahaja yang berbeza bagi setiap sisi kiub. Mereka yang kreatif pasti dapat membentuk kiub ini menjadi lebih menarik bentuknya.
 4. Rubik Bola4
  Tidak terkecuali, rubik kiub bukan sahaja berbentuk segiempat, tetapi rubik berbentuk bulat atau dalam bentuk bola. Anda mempunyai sesuatu yang kelihatan serupa dengan bidang IQ 3D. Rubik bola ini berbentuk 70mm diameter sfera IQ yang berfungsi sebagai aktiviti otak.
 5. Kiub Rubik LED5
  Kiub jenis merupakan permainan moden, ianya dinamakan digital shebang iaitu keselurahan kiub ini akan berubah warna, secara manualnya anda akan memulas segmen dengan menekan butang untuk bergerak ke arah warna yang dikehendaki.
 6. Sudokube6
  Bagi peminat Sudoku, ini baru dinamakan teka-teki yang mencabar otak anda. Kiub Sudoku ini sangat mencabar, dimana ianya menggabungkan 3-dimensi dengan algoritma matematik.
 7. Kiub Rubik Pantone7
  Kiub ini boleh digambarkan seperti katalog tona warna. Kiub ini tidak seperti kiub rubik tradisional, kiub ini bukan untuk di selesaikan tetapi untuk dipadankan dengan warna-warna yang sesuai di bilik tidur atau ruang tamu.
 8. Kiub Rubik Pentamix8
  Bagi mereka yang berfikir kiub rubik tradisional adalah cukup mudah, mereka boleh mencuba kiub rubik ini. Terdapat 975 bahagian yang tidak termasuk 1,212 pelekat setiap satunya. Untuk mencipta permianan ini, Jason Smith yang mereka kiub rubik ini mengambil kira-kira 75jam untuk menghasilkannya.
 9. MP3 Player Kiub Rubik9
  Kiub ini merupakan idea kepunyaan Hee Yong. Satu-satunya cara untuk memainkan mp3 ini ialah serupa dengan bermain teka-teki rubik dengan menyelesaikan setiap lapisan yang mempunyai fungsi tertentu. Apabila Berjaya menyelesaikannya, pengguna boleh mendengar muzik.
 10. Blind Kiub Rubik10
  Rubik ini permainan berdasarkan sentuhan. Kiub ini mempunyai enam bahan yang berbeza tekstur yang sangat unik seperti logam, kayu, tekstil, batu, getah dan plastik.

1 thought on “10 Jenis Kiub Rubik yang Kreatif”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.