php hit counter

Tips Ringkas Penjagaan Kucing Peliharaan

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Ramai yang suka kucing kerana sebab-sebab tertentu. Mungkin kerana comel,manja garang,aksi-aksi yang melucukan yang di tunjukkan seseekor kucing itu. Namun, adakah anda mengetahui cara yang betul untuk memastikan kucing anda terjaga dari pelbagai segi?

kittykatSecara ringkasnya,

-Seperti bayi, kucing memerlukan tidur yang lama dan mencukupi.

-Kucing anda perlu diberi makan 3 hidangan sehari dan sekiranya anda mula membela kucing baru, anda harus pastikan kucing anda mengambil diet dan pemakanan yang sama selama sekurang-kurangnya 10 hari.Cara ini dapat mengelakkan kucing anda mendapat gastrik disebabkan corak pemakan yang bertukar-tukar.

-Berikan kucing anda air minuman yang bersih dan elakkan dari memberi makanan atau minuman berunsur susu bagi mengelak penyakit cirit-birit (diarrhoea).

-Cuci kucing anda dengan syampu dan perapi bila perlu.

-Telingnya pula perlu dibersihkan dengan larutan pembersih telinga.Berus bulu-bulunya untuk membuang kotorang dan mengelakkan kekusutan.

-Anak kucing anda pula memerlukan mainan dan alat bantuan latihan untuk memastikan personaliti yang gembira dan bergaul.

-Sekiranya kucing tersebut di vaksin , jangan mandikan kucing anda dalam masa 5 hari.

-Tidak dilupakan juga, kucing tidak boleh makan chocolate.Chocolate mempunyai sejenis bahan yang mampu menghentikan atau melemahkan degupan jantung kucing kesayangan anda itu.

1 thought on “Tips Ringkas Penjagaan Kucing Peliharaan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.