php hit counter

Gunung Berapi Meletus di Selatan Chile 2015

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Gunung Berapi Meletus di Selatan Chile

Pejabat Kecemasan Onemi Chile mengeluarkan amaran merah berikutan letusan gunung berapi itu pada kira-kira jam 6 petang (waktu tempatan) dan berlaku kira-kira 1,000 kilometer di selatan Santiago, dekat bandar pelancongan, Puerto Varas.SANTIAGO: Gunung berapi Calbuco di selatan Chile meletus buat kali pertama sejak lebih lima dekad hari ini menyebabkan kepulan debu dan asap tebal kelihatan beberapa kilometer ke udara.

Pihak berkuasa berkata, kira-kira 1,500 orang dikeluarkan dari kawasan berkenaan dan kerja pemindahan pada jarak kira-kira 20 kilometer sudah dimulakan. “

Dalam keadaan begini apabila paras letupan yang tinggi, risiko utama ialah ia boleh runtuh, berlaku kesan letupan akibat graviti kerana ia berat dan boleh menyebabkan penghasilan batuan,” kata pakar gunung berapi, Gabriel Orozco.

Penghasilan batuan yang membawa bersama gas yang panas dan serpihan batu boleh memusnahkan hampir apa saja dan bergerak dengan kelajuan di antara 200 dan 300 kilometer sejam.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Sementara itu, LATAM Airlines berkata, syarikat itu membatalkan semua penerbangan pergi dan balik dari bandar Puerto Montt, berikutan debu tebal yang berupaya merosakkan pesawat dan menjadikan penerbangan berbahaya.

Sementara itu, seorang penduduk, Trevor Moffat, yang menetap di Ensenada, kira-kira 10 kilometer dari gunung berapi itu berkata, ahli keluarganya meninggalkan kediaman mereka apabila gunung berkenaan meletup. Gunung berapi Calbuco setinggi 2,003 meter meletus kali terakhir pada 1961. 

12 3

4

Letusan gunung berapi di Chile 2015 – Volcan Calbuco

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.