php hit counter

Munafik Musuh dalam Selimut

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
Munafik Musuh dalam Selimut
Perlu dijelaskan di sini, golongan yang banyak menggagalkan kemajuan Islam dan kecemerlangan umatnya ialah golongan munafik. Mereka ini bukan sahaja tidak serius melaksanakan perintah Allah, malah cuba menghasut orang Islam yang lain agar bersikap sepertinya.

Rasulullah menjelaskan sifat orang munafik dalam hadisnya yang bermaksud: “Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafik ialah solat Isyak dan solat Subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung dalam dua solat itu, nescaya mereka akan mendatangi kedua-duanya walaupun dengan merangkak.

Sungguh, aku ingin menyuruh melaksanakan solat, lalu solat itu ditegakkan, kemudian aku perintahkan orang lain untuk solat bersama dengan orang ramai.Kemudian beberapa orang lelaki berangkat bersamaku dengan membawa kayu yang terikat, dan segera mendatangi suatu kaum yang tidak menghadiri solat berjemaah, sehingga aku bakar rumah mereka.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Dalam hadis yang lain Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya dua solat iaitu Isyak dan Subuh ialah solat yang berat bagi orang munafik. Sesungguhnya apabila mereka mengetahui apa yang ada dalam solat Subuh dan Isyak, nescaya mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak.” (Riwayat Ahmad dan al-Nasa’i)

Sebenarnya ganjaran pahala untuk solat Subuh mengatasi keindahan dunia sebagaimana hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Sesiapa yang menunaikan solat Subuh, maka dia berada dalam jaminan Allah s.w.t. Kerana itu, janganlah kamu mencari jaminan Allah s.w.t. dengan sesuatu (selain daripada solat), yang pada waktu kamu mendapatkannya, lebih-lebih lagi takut kamu tergelincir ke dalam api neraka.” (Riwayat Muslim)

Apabila golongan munafik telah memenuhi sesuatu kariah atau negeri, maka masjid tidak akan dipenuhi oleh umat Islam lagi, lebih-lebih lagi pada waktu Subuh. Apabila keadaan ini terjadi, musuh Islam akan memandang umat Islam golongan yang lemah. Dengan itu mereka boleh mempermainkan malah membod0hkan umat Islam.

Atas kesedaran itu, selamatkan diri kitadaripada sifat munafik. Untuk itu, umat Islam perlu memenuhkan masjid pada waktu Subuh seperti solat Jumaat.

Ini sahaja yang boleh mengembalikan kekuatan Islam lermasuk dalam soal ekonomi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.